Welkom

Welkom op deze blog. Hier lees je alles over mooie, luxe, creatieve interieurs en materialen.

vrijdag 21 januari 2011

Winter, lekker bij de haard.


De warmte van het knapperende haardvuur geeft in de winter een heerlijk gevoel van behaaglijkheid. De hout gestookte haard komt het meeste voor in de Nederlandse woningen. Een goede plaats van de haard is belangrijk. Je hebt o.a. te maken met een schoorsteen die recht boven de haard moet zitten voor een goede werking. Wanneer de open haard tegenover een toegangsdeur wordt gepland kan dat problemen geven. Als men in een nieuwbouwwoning een haard wil plaatsen is het daarom verstandig hierover al in een vroeg stadium na te denken. Ook het meubelplan, lichtplan en plaats van de TV kunnen hier dan op afgestemd worden. In een bestaande woning kan vaak zonder al te veel breekwerk een gashaard geplaatst worden. De afvoerbuis hiervan hoeft niet recht omhoog, maar kan ook door de muur of via een koof onder het plafond worden weggewerkt. De gasleiding wordt via de kruipruimte aangelegd.
In een flat of appartement kan men tegenwoordig ook genieten van haardvuur door gebruik te maken van een gelhaard. Deze heeft geen afvoer nodig en brandt op een geurloze vloeistof.
Deze systemen moeten overigens wel een keurmerk hebben, want er zijn veel slechte producten op de markt. Deze kunnen zeer brandgevaarlijk zijn.
Het allernieuwste op het gebied van haarden is een gashaard, die zonder afvoer werkt.
Een katalysator filtert de verbrandingslucht en een vernuftig systeem zorgt er voor dat er geen gevaarlijke dampen in de ruimte komen. Deze haarden brengen overigens wel extra vocht in de ruimte, dus dient er voldoende te worden geventileerd.
Voor elk type woning is er tegenwoordig dus wel een haard te koop, maar laat u zich goed adviseren!!

Dit Blog bericht gaat binnenkort verhuizen naar www.ronhuiseninterieur.nl