Welkom

Welkom op deze blog. Hier lees je alles over mooie, luxe, creatieve interieurs en materialen.

woensdag 23 maart 2011

Een badkamer zonder tegels.De wanden van een badkamer hoeven niet altijd volledig te worden betegeld. Er wordt mij steeds vaker gevraagd of de badkamer ook deels kan worden voorzien van glad stucwerk. Dit is zeker mogelijk, er bestaan tegenwoordig meerdere materialen die kunnen worden gebruikt voor de afwerking van de wanden in natte ruimtes. Een voorbeeld daarvan is Beton Ciré. Dit materiaal wordt door een vakkundige specialist aangebracht op een vlakke wand. Het is een uit Frankrijk afkomstige betonstuc. Letterlijk betekend het `gewreven beton`, dat weer voortkomt uit de manier van aanbrengen. De verschillende effecten en nuances worden verkregen door te werken met een speciale spaan. Tevens kan het materiaal geschuurd worden wat ook weer een speciaal effect geeft. Als laatste gaat er een speciale vernislaag over. Deze laag maakt het materiaal krasvast en waterdicht.
Het betonstuc is in veel kleuren leverbaar. Het onderhoud is nagenoeg gelijk aan dat van een betegelde wand.Tadelakt is ook een mogelijke afwerking. Deze verwerking komt van oorsprong uit Marokko en wordt daar al eeuwenlang toegepast in Hamams. Het is een materiaal dat hoofdzakelijk bestaat uit kalk en marmerpoeder aangevuld met kleurpigmenten. Het is hard, ziet er uit als marmer, maar voelt toch warm en zijdezacht aan. Tijdens de droging wordt het glad gepolijst met halfedelstenen. Dit is een zeer      arbeidsintensief werk, waardoor de prijs aardig kan oplopen.

Vervolgens wordt het verzadigd met een speciale olijfzeep. Deze zorgt voor de waterdichtheid en de gewolkte uitstraling. Het is een zeer specialistisch werk en dient echt vakkundig te worden uitgevoerd om latere problemen te voorkomen. Tevens moet het materiaal goed worden onderhouden. De uitstraling van beide materialen is uniek en geeft de badkamer een eigen uitstraling.

Op plaatsen waar veel water wordt gebruikt, zoals douche en bad, zou ik adviseren tegels te gebruiken. Een tegel is altijd waterdicht en de combinatie van een mooie tegel met stucwerk is juist erg mooi.
En natuurlijk blijft het volledig betegelen van een badkamer ook nog altijd een prima optie. Waterdichtheid is gegarandeerd en schimmel heeft geen kans zich te hechten. Hoewel dat laatste in goed geventileerde ruimtes eigenlijk geen probleem hoeft te zijn.

Er zijn zoveel mooie tegelcombinaties denkbaar, dat een betegelde wand nooit saai wordt.
Dit Blog bericht gaat binnenkort verhuizen naar www.ronhuiseninterieur.nl