Welkom

Welkom op deze blog. Hier lees je alles over mooie, luxe, creatieve interieurs en materialen.

woensdag 4 mei 2011

Hoe krijg je de juiste sfeer in je interieur?

Wanneer je je nieuwe huis wilt gaan inrichten kom je voor héél veel keuzes te staan. Welke kleuren,  welke vloer, welke keuken, badkamer, waar komt de verlichting, hoe groot wordt de bank, waar komt de haard, de TV,  etc….? Al die keuzes samen bepalen straks welke sfeer het interieur uitstraalt. Voor velen zijn deze keuzes lastig te maken. Soms omdat beide partners een andere smaak of ideeën hebben, soms hebben mensen er helemaal geen kijk op, soms blijven mensen twijfelen en zo kan ik nog wel meer dingen bedenken die het kiezen lastig maken. Eigenlijk zijn het allemaal voorbeelden die ik regelmatig in de praktijk hoor.
Er zijn een aantal tips die je op weg kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van kleur en sfeer:
  1. Verzamel zoveel mogelijk foto’s en knipsels uit woonbladen van materialen, meubels, interieurs en kleuren die jouw erg aanspreken. Doe het niet allemaal op één middag, maar trek er een aantal weken voor uit. Leg de verzamelde plaatjes uit op een tafel of vloer en kies daaruit die plaatjes die je het meest aanspreken. Je zult zien dat er nu al een bepaalde voorkeur van kleuren , sfeer en materialen naar voren gaat komen. 
  2. Probeer nu aan echte stalen te komen, van de kleuren, materialen en stoffering die je in jouw plaatjes hebt gevonden.  Het liefst zo groot mogelijk. 
  3. Pak een groot stuk karton of koop een foambord. Hierop plak je alle stalen die je hebt verzameld samen   met de belangrijkste foto’s en knipsels. Dit zgn. moodbord is nu je leidraad waarmee je keuzes kunt gaan maken. Je kunt voor elke ruimte zo’n bord maken. Wil je graag dat de hele inrichting van je woning een harmonieus geheel wordt, dan kun je ook één groot bord maken voor je complete woning. 
  4. Neem het bord mee als je gaat shoppen bij woonwinkels. Je hebt nu altijd alles bij de hand.
Wanneer je een interieurontwerper inschakelt voor verdere hulp, dan geeft het moodbord ook een goede indruk van jouw stijl. En mocht je niet het type zijn dat zelf gaat knippen en plakken, dan kan de ontwerper dit voor jou gaan doen. Zelf  heb ik inmiddels een grote collectie stalen. Hieruit maak ik vooraf een selectie en neem ze mee als ik met mijn opdrachtgevers naar woonwinkels ga.  Zo kunnen we er ter plekke een soort van stilleven maken. Dit maakt het kiezen een stuk eenvoudiger. Het leuke is dat mijn klanten zich echt betrokken voelen bij dit alles. We maken er samen een mooi geheel van. Zo kun je vanaf dag één genieten van je nieuwe interieur, waarmee je weer jaren verder kunt.
Binnenkort meer tips.