Welkom

Welkom op deze blog. Hier lees je alles over mooie, luxe, creatieve interieurs en materialen.

donderdag 4 oktober 2012

10 gouden tips voor goede verlichting thuis



De winterperiode is in aantocht  en we merken al goed dat het steeds vroeger donker wordt. De verlichting moet weer aan.  Veel  mensen vinden het lastig licht op een juiste manier toe te passen in de woning.
Tijdens mijn workshops en ontwerpsessies krijg ik vaak de vraag “Hoe kunnen we de verlichting in huis zo optimaal mogelijk krijgen”? Hoewel voor iedereen een andere situatie geldt zijn er toch een aantal basisregels die hierbij kunnen helpen. Als u de volgende 10 tips volgt bent u al een eind op de goede weg.


  • 1.       Gaat u verbouwen of een nieuw huis bouwen, maak dan vooraf een lichtplan op basis van het ontwerp van het interieur. Op dat moment kunnen  leidingen en lichtpunten nog naar wens worden aangelegd.

  • 2.       Zorg in bestaande ruimtes voor een goede basisverlichting. Dat wil zeggen dat er genoeg licht is om de ruimte algemeen te verlichten.

  • 3.       Plaats bij een zitplek , waar u leest, handwerkt of met een I-pad werkt, een lichtbron met een hoog wattage tot 150watt. Bij voorkeur een matte gloeilamp of spaarlamp, omdat deze een egaal en schaduwloos licht geven dat rustig is voor de ogen. Halogeenlampen  vermoeien de ogen te veel.Als u de lichtbron vanaf de zitplaats kunt aanraken staat de lamp op de juiste afstand.

  • 4.       Met een snoerdimmer aan deze lamp kunt u zelf de sterkte van het licht bepalen en wordt het werklicht makkelijk omgezet naar sfeerlicht.

  • 5.       Na het vijftigste levensjaar heeft het menselijke oog steeds meer licht nodig om goed te kunnen functioneren. Een lamp met een hoger wattage biedt dan uitkomst. Check wel eerst wat het maximale wattage is dat kan worden toegepast in de armatuur. Dit mag nooit worden overschreden!

  • 6.       Leg op een hoge kast in de woonkamer een lampje dat u niet direct kunt zien. Het licht straalt nu lans de wand en tegen het plafond. Dit geeft een ruimtelijk effect. Dit komt omdat onze hersenen licht associëren met ruimte. Dit trucje werkt altijd.

  • 7.       In een smalle gang of hal kun je dit effect bereiken door te werken met wandlampen. Een plafondlamp die naar beneden schijnt laat de gang nog smaller en lager lijken, terwijl de wandlamp breedte en hoogte suggereert.

  • 8.       Voor een mooie sfeer zijn contrasten van licht en donker in de ruimte belangrijk. Denk maar eens aan kaarslicht dat prachtige schaduwen over een wand strooit.

  • 9.       Met een goed gerichte spot en de juiste lichthoek kan een kunstwerk of foto prachtig worden uitgelicht. Ook dit geeft mooie contrasten.

  • 10.   Bij de spiegel in de badkamer kan het licht het beste aan de zijkanten worden geplaatst.Denk maar eens aan de rijen gloeilampen van de opmaakspiegels van een theater of circus.Dit geeft schaduwloos en egaal licht op het gezicht. Voor opmaken of scheren is dat het beste licht. Licht van boven geeft donkere schaduwvlekken in het gezicht en vanaf de onderzijde ziet het er eerder spookachtig uit.


Een lichtplan maken is niet moeilijk, maar het vergt wel wat tijd, kennis en ervaring. Met de juiste tips zit ook u deze winter in een sfeervol verlicht huis.
RON Stappenbelt, Interieurontwerp, advies en begeleiding.